Teemu Elomaa Lean5:lta menossa kyläilemään Putkiaivoilla.

 

Tehoa tuotantoon voi saavuttaa monenlaisilla aivoilla (mallia putket tai mallia tippaleipä tai kaikki siltä väliltä), mutta putkista muodostetut oikeanlaiset työpisteet, tuotelinjastot ja säilytysratkaisut voivat oleellisesti lisätä yrityksen tuottavuutta. Kun nämä kaikki on vielä alusta saakka suunniteltu ja toteutettu Leanin mukaisesti, on työn virtaaminen asiakkaalle lisäarvoa tuoden taattua. Tämän tekee mahdolliseksi yhteistyökumppanimme Putkiaivot Oy, jonka luona kävimme jälleen kylässä vaihtamassa kuulumisia ja miettimässä yhteisiä kuvioita tulevaisuuteen.

Putkiaivot Oy on vuonna 2009 perustettu salolainen yritys, jossa työskentelee tällä hetkellä 12 henkilöä. Yrityksen perustajia on kolme: Mikko Hakala, Juha Lehtonen ja Timo Niemi. Putkiaivot on tehokkaan ja tuottavan kalustamisen asiantuntija, joka suunnittelee ja valmistaa niin suuret kuin pienetkin ratkaisut teollisuuteen, palvelualoille sekä yksityisille. Yhtiön tuotteet on kehitetty asiakkaan toimintatapojen kehittämiseen, parantamiseen sekä tehostamiseen.

Putkiaivojen tj Juha Lehtonen

Monissa hyväntahtoista hilpeyttä aiheuttaa yrityksen Putkiaivot -nimi. Juha kertoi, että nimi on saanut alkunsa Ukko-Pekka -risteilyltä, jossa hän ja Timo olivat yhdessä vaimojensa kanssa. Risteilyn tarkoituksena oli keksiä uudelle yhteiselle yritykselle nimi ja ideoita alkoi lennellä iltaa kohti kiihtyvällä tahdilla. Juhan vaimo ehdotti jossain vaiheessa risteilyä nimeksi Putkiaivoja, mutta Juha itse torppasi nimiehdotuksen samantien. Mutta kun laiva saapui satamaan, oli yrityksen nimeksi päätetty laittaa Putkiaivot. Mistä lie Juhan vaimo kyseisen nimen keksinyt… :-)  Nimi on kerännyt huomiota ja se erottuu edukseen. Onpa nimi jopa valittu toiseksi Yrittäjäsanomien nimikilpailussa. (Juttu tässä) 

Mistä sitten yhteistyö Lean5 Europen ja Putkiaivojen välillä lähti liikkeelle ja mitä yhteistyömme käytännössä on? Lean5:n perustajat ja Putkiaivojen perustajat olivat keskenään tuttuja jo aiemmin ja työskennelleet yhdessä Nokian kännykkälinjastojen kehitystyössä. Kun omat yritykset oli perustettu, oli yhteistyön jatkuminen luonnollista. Lean5 Europe tarjoaa Lean-valmennusta, kun taas Putkiaivot Lean-toimintatavan mukaisia työpisteitä ja tuotantolinjastoja. Parhaan lopputuloksen asiakas saa yleensä siten, että alkuvaiheessa henkilökunta valmennetaan Leanin ajatusmaailmaan sisälle ja suunnitellaan sen mukaan yhdessä tuleva työpiste, jonka Putkiaivot sitten tarkemmin suunnittelee, toteuttaa ja asentaa. Alkuvaiheen Lean-valmennuksessa on mukana Putkiaivojen edustaja, joka koko ajan kerää työntekijöiltä tulleita ideoita ja tarpeita uutta työpistettä varten ja näin asiat tulee tehtyä kerralla kuntoon, siten kuin työntekijät sen kokemuksesta tietävät tarvitsevansa. Toki jatkuvan parantamisen ideologialla Putkiaivojenkin toteuttamia linjastoja ja työpisteitä voidaan jatkuvasti muunnella ja muokata työn tai työntekijöiden vaihtuessa. Muunneltavuus onkin yksi Putkiaivojen vahvuuksista.

Parhaimpia yhteistyön tuloksia ovat sellaiset, joissa asiakas on saanut lisämyyntiä tuottavuuden kasvaessa sekä säästöä esimerkiksi töiden tekemiseen kuluvasta ajasta tai tarvittavista työtiloista. Tärkeimpiä lopputuloksia ovat myös parempi työviihtyvyys ja oikeat työasennot sekä työntekijöiden kasvanut motivaatio omaa työtä kohtaan, kun siihen on päässyt itse vaikuttamaan. ”Kun asiakkaalta tulee kehuja tai kun miettii isompaa kuvaa, että on voinut omalta osaltaan olla mukana parantamassa yrityksien kilpailukykyä ja sitä kautta Suomenkin tuottavuutta, niin tuntuuhan se hyvältä. Myös kun työntekijä tulee henkilökohtaisesti kiittämään, että oma terveys on kohentunut paremman työpisteen ansiosta, niin kyllä tällä työllä on merkitystä”, toteaa Juha.

Yhteistyössä on voimaa!

Lean5:n ja Putkiaivojen yhteistyötä on nähtävillä pian myös Alihankintamessuilla 26.-28.9.2017, joten tervetuloa meidän molempien osastoille kyselemään lisää meistä ja yhteistyön mahdollisuuksista! Lean5 löytyy osastolta C525 ja Putkiaivot E126 Lisätietoa Putkiaivoista löytyy myös www.putkiaivot.fi ja Alihankintamessuista puolestaan www.alihankinta.fi