Meidän kehitysmatkoilla tullaan aina väistämättä jossain vaiheessa tilanteeseen, jolloin alamme puhumaan myös muutoksesta. Muutos voi olla pieni, joka on mahdollista sopia heti ja helposti tai sitten isompi joka vaikuttaa ihmisten päivittäiseen tekemiseen ja tuo mukanaan paljon uutta. Muutosta suunniteltaessa tunnelma saattaa olla hyvinkin innostunut ja mietimme miksemme ole tätä jo aikaisemmin saaneet aikaan… kunnes tulee se hetki, jolloin lähdemme yhdessä uutta toteuttamaan.

Muutoksen kokeminen on jokaisella henkilökohtaista, emmekä voi aistia toisen läpi käymiä tunteita muutoksen hetkellä. Oli itse sitten miten varma ja innostunut tahansa tai muutokselle avoin, niin on viisasta katsella ja kuunnella tarkasti ympärillä olevia ihmisiä ja aidosti pitää huoli, että kaikki varmasti pysyy kyydissä. Monesti ihmisten mielessä pyörii muutoksen keskellä kolme keskeistä kysymystä: miten tämä vaikuttaa minuun, miten tämä vaikuttaa minuun ja kolmantena, miten tämä vaikuttaa minuun. Isoa kuvaa ja syytä muutokseen ei välttämättä tule yksilötasolla juurikaan pohdittua.

Tunteet…?

Muutoskäyrä on ikivanha tapa kuvata, minkälaisen matkan käymme tunnetasolla läpi. Joillakin käyrä on syvempi tai pidempi kuin toisilla. On kuitenkin tärkeää myös ymmärtää, että ihmiset sijoittuvat samanaikaisesti useaan eri kohtaan käyrää. Saattaa olla, että henkilö joka on ollut alusta asti mukana suunnittelemassa, on sisäistänyt ja innostunut asiasta, kun taas toinen henkilö on käyrän alimmassa kohdassa masentuneena kaikesta uudesta.

 

Matka muutokseen.

Muutoksen läpiviennin haasteena saattaa joissain tilanteissa olla turvautuminen vanhaan ja opittuun. Ihmiset luontaisesti haluavat suoriutua hyvin ja näin ollen vanhan tapa saattaa edelleen tuoda onnistumisen tunteen, kun taas uuden suorittaminen pelottaa: Entä jos en osaakaan…? Pidetään ikään kuin rystyset valkoisina kaiteista kiinni keskellä muutoksen myrskyä ja odotamme että se pikkuhiljaa laantuu. Mitään uutta on tässä tilanteessa mahdotonta kokeilla, kun selviytyminen vaatii kaiken energian.

Miten onnistua…?

Miten muutos kannattaa suunnitella ja miten pingviinit liittyvät hyvin suunniteltuun muutokseen? Tähän vastaa mielestäni parhaiten muutosjohtamisen asiantuntija John Kotter kirjassaan: Jäävuoremme sulaa. Eläinsadun muotoon kirjoitettu kirja tiivistää mainiosti muutoksen matkan ja saatat lukiessasi löytää itsesi tai työtovereitasi useasta kohtaa. Kirja antaa eväät ja ajateltavaa muutoksen johtamiseen kahdeksan portaisella mallilla, jonka ensimmäinen vaihe on luoda kaikille ymmärrys kysymykseen: Miksi meidän pitää muuttua, onko se välttämätöntä?

 

Kotterin Pingviini-ryhmä, joka käy muutosmatkaa henkiinjäämisen uhalla kirjassa läpi, on jo oppinut seitsemän muutakin porrasta. Oletko sinä?

Lean-valmentaja Tero